Annonse
13:16 - 24. april 2014

En dannelsens Don Quijote

Med biografien om riksantikvar Harry Fett har Kristin B. Aavitsland levert et velskrevet og perspektivrikt portrett av en mann som sto solid plantet utenfor sin tid.

Nygift: I 1903 giftet Harry Fett seg med Harriet Rode. Som en slags markering av overgangen fra ungkar til ektemann anla han mustasje. Foto: Nasjonalbiblioteket i Oslo
Annonse

Hva skal en stakkar gjøre for å bli et verdig biografiobjekt? Selv pleier jeg å anbefale to fremgangsmåter: 1. Gjør noe viktig, påvirk din tid. 2. Vær interessant, speil din tid. Det første er strevsomt å få til, men trøsten er at det andre gjerne følger av seg selv. Ikke overraskende skrives de fleste biografier om viktige mennesker som speiler sin tid. Derimot glemmer vi ofte at uviktige mennesker også kan være ypperlige tidsvitner, kanskje nettopp fordi de står friere enn de viktige menneskene, bundet som de er av ansvar og posisjoner.

Den symptomatiske biografien er en undervurdert sjanger, og det er synd, for toerne, obskurantene, nedkomlingene, drømmerne og taperne har mye å tilføre vår forståelse av historien.

 

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.