12:56 - 28. mai 2014

Djevlenes rangorden

I Kjartan Fløgstads konspiratoriske og kompromissløse bidrag til den historiske romanens renessanse slipper ingen unna tiltalebenken.

Stort spenn: Kjartan Fløgstads romaner er litterære overflødighetshorn som driver leseren mellom begeistring og raseri fra første til siste side, mener vår anmelder. 
⇥Foto: Ellen Lande Gossner

ANMELDELSE

Da Kjartan Fløgstad i et intervju ved lanseringen av sin forrige roman Nordaustpassasjen (2012) hevdet at det skulle være mulig å skrive betydningsfulle verk også etter fylte 70 – og nevnte Philip Roth som eksempel – kunne det synes som om han satte en skyhøy standard for fortsettelsen på sitt allerede kanoniserte forfatterskap. Hans siste fire romaner – fra Grand Manila (2006) til Kjartan Fs seneste nedtegnelser til allmennheten, Magdalenafjorden – står likevel som solide bud på at han kan få rett.

Stilt overfor en ny roman av Kjartan Fløgstad presses leseren allerede etter noen få sider inn i grubling om den historiske romanens muligheter i møte med vår nære fortid, og om den avgjørende betydning det historiken Eric Hobsbawn kalte «ekstremismens tidsalder» (1914–1991) har hatt for hvordan verden omkring oss ser ut akkurat nå. Fløgstad er en udiskutabel gigant som skriver verk vi ikke kommer langt i før diskusjonen liksom velter opp i oss.

Annonse