Annonse
12:21 - 18. desember 2014

Det utskrevne språket

Diktdebuten Også det uforsonlige finnes blottlegger skammen og avmakten som følger med psykiske lidelser.

Ut av isolasjonen: Anne Helene Guddals debutsamling behandler livets mørke sider som et illusjonsløst vitnemål fra isolatet. Foto: Mathias Danbolt
Annonse

ANMELDELSE

Omslaget til Også det uforsonlige finnes viser tverrsnittet av en hjerne. Mistanken om at debutanten Anne Helene Guddal føyer seg til rekken av forfattere som fascinert plukker fra nevrovitenskapens språkverden blir snart gjort til skamme. Dette er alvor. Den dissekerte hjernen er en påminnelse om at de abstrakte symptomene på at man lever – angst, fremmedfølelse og nedstemthet – faktisk er lokalisert et sted: i sentralnervesystemet ditt.

Og ikke minst en påminnelse om urettferdigheten i at de fleste kan ha en dårlig periode før nivået av signalsubstansen serotonin igjen stiger, mens andre er prisgitt hjernens krumspring mellom melankoli og mani, og legemidlenes nåde. Derfor er en diktsamling som ikke behandler livets mørke sider som kunstneriske ideer, men som et illusjonsløst vitnemål fra isolatet, velkommen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse