Annonse
13:06 - 10. januar 2014

Den store krigens svindlere

I årets Goncourt-vinner lykkes Pierre Lemaitre i å vise første verdenskrigs virkning på hele det franske samfunnet.

«De hårete»: Pierre Lemaitre har skrevet om hva som møtte de franske soldatene da de kom hjem fra slagmarkene. Denne gruppen er på vei langs Chemin des Dames på den franske vestfronten i 1916 Foto: AFP/NTB Scanpix
Annonse

Med Au revoir là-haut («Farvel der oppe», tittelen er tatt fra en fallen soldats brev til sin kone) har krimforfatteren Pierre Lemaitre begått en storslått historisk roman.

Lemaitre, opprinnelig lærer, har siden debuten i 2006 skrevet åtte romaner. Au revoir là-haut forteller om de to smertefulle årene fra de siste dagene i skyttergravene i 1918 og frem til nasjonaldagen to år senere, 14. juli 1920. I Frankrike kalles første verdenskrig fortsatt for La grande guerre, «den store krigen», grunnet de enorme menneskelige tapene.

De tre hovedpersonene representerer proletariat, borgerskap og adel. Soldaten og spøkefuglen Édouard Péricourt er fra det nyrike borgerskapet, han tegner seg gjennom krigshverdagen. Når Édouard graver ut Albert Maillard etter et bombenedslag, treffes han selv av en granat og mister nedre del av ansiktet. Etter dette skifter Édouard identitet, og velger armodet heller enn å se sin strenge far igjen. Dermed er de to soldatene bundet i et skjebnefellesskap som vil overleve krigen. En mann som vil dem begge til livs, er løytnant Henri d’Aulnay-Pradelle; han ser på krigen som et springbrett til sosial og økonomisk forfremmelse.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse