14:53 - 20. mars 2014

Den perfekte maktsirkelen

Boken om Fox News fremstår som en avgjørende historie, ikke bare for å forstå amerikansk politikk, men også iøynefallende tendenser i vår egen medievirkelighet.

Amerikansk medieeventyr: Roger Ailes (til venstre) virkeliggjorde mediemagnaten Rupert Murdochs store visjon. Fox News ble et sterkt arnested for det radikale høyre i amerikansk politikk og Ailes selv ble USAs mektigste nyhetsredaktør. Her med Fox-programleder Brian Kilmeade. Foto: Catrina Genovese/WireImage

Skulle man tatt The Loudest Voice in the Room, en bestselgende beretning om USAs mektigste nyhetsredaktør, på fullt juridisk alvor, burde man begynt med å radbrekke et gammelt Odd Eidem-sitat. For eksempel dette: Hvis denne boken skulle anmeldes, så må det være til nærmeste politikammer.

Og da tenker jeg ikke på kvaliteten på selve boken. For denne omfattende biografien av den unge amerikanske gravejournalisten Gabriel Sherman, som har skapt mye debatt i USA de siste ukene, er like livlig velskrevet som bokens tittel er fyrig. Nei, jeg tenker på bokens objekt og eneste hovedperson: Sjefen for USAs største og mest innbringende nyhetskanal, Fox News – Roger Ailes. Han burde vært anmeldt, eller i det minste grundig gransket for flere tilfeller av politisk korrupsjon, i hvert fall hvis det er norske journalistiske normer som skulle gjelde.

Annonse