09:53 - 24. januar 2014

Ånden i maskinen

Nordisk råds litteraturpris: Jon Fosse samler forfatterskapets tråder i en fortelling som appellerer like mye til matematikken som til mystikken.

Geometri og gnostisisme: Jon Fosse har funnet en form som byr på like mye for følelsene som for intellektet. Foto: Herman Dreyer

Den utbredte forestillingen om at ingenting skjer i en tekst av Jon Fosse, kan få seg et skudd for baugen når hans nyeste roman nå er ute i bokhandelen. I Kveldsvævd har vi før 25 sider er omme vært med hovedpersonen idet hun innser at moren er død, at faren til hennes barn er hengt og at han har minst tre drap på samvittigheten – og vi har sveipet over en slektskrønike i minst fire generasjoner.

Ikke at alt dette nødvendigvis ville være opplagt for den som ikke har lest Fosses to foregående romaner. Den Alida vi nå møter er den samme som i Andvake gikk høygravid og herbergløs rundt i Bjørgvin. Den som med kjæresten Asle skjulte seg fra loven i den mer skillingsviseaktive oppfølgeren Olavs draumar. På usedvanlig kompakt vis nøster Kveldsvævd sammen trådene og løfter handling som til nå har vært holdt dunkel frem fra skyggene – men man ville neppe få fullt utbytte av Alidas reaksjoner på opplysningen om at hun er blitt enke uten å kjenne bakgrunnen fra tidligere bøker.

All estetisk effekt i denne korte romanen baserer seg da også på at bilde legges på bilde, hendelse på hendelse, navn på navn; at trilogien er større enn summen av delene. Og det er mer: Fortellingen åpner med noen setninger («du er Ales, du er gamle Ales du ja») og en fortellersituasjon – en kvinne som ser sine forfedre passere revy på sitt eget kjøkken – som gir ekko av Det er Ales (2004), Fosses kanskje sterkeste roman ved siden av Morgon og kveld (2000). Snart forstår vi at det ikke bare er fra de to siste bøkene Fosse nøster opp trådene, men fra store deler av forfatterskapet.

Annonse