Annonse
11:23 - 11. juli 2014

Alt kommer sjelden til alt

Bår Stenviks mangel på berøringsangst er både en svakhet og en kvalitet i fremstillingen av bløffens kultur- og naturhistorie.

Mangfoldig: Bår Stenvik veksler mellom en rekke ulike type kilder: skjønnlitteratur, musikk, film, psykologi, evolusjonsbiologi, hjerneforskning, sosiologi, historie og antropologi.
Annonse

Som deltagere i en stor og forskjelligartet kultur har vi mennesker alltid et utall kunnskapsområder til vår disposisjon når vi fatter beslutninger, reflekterer over eksistensielle situasjoner eller skriver artikler om fenomener som interesserer oss. Akademias stadige spesialisering mot små, lukkede fagområder gjenspeiler ikke hvordan mennesket, bevæpnet med Google og sin ukuelige nysgjerrighet, tenker og graver i verden omkring seg.

Mye av den journalistikken jeg setter høyest makter å trekke begeistrede veksler på ulike fagområder i sin innsirkling av ett enkelt tema, og i boken Bløff har journalisten Bår Stenvik gjort nettopp dette: Godt hjulpet av sin gutteaktige storøydhet, solide verktøy fra idé- og vitenskapsjournalistikken og en stadig mistro til de store, forklarende fortellingene (big ideas – slik vi finner dem hos amerikanerne Malcolm Gladwell og den nå diskrediterte Jonah Lehrer), undersøker han hvordan forholdet mellom løgn og sannhet, forstillelse og oppriktighet, ekte og falsk utgjør betingelsene for menneskelivet.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse