Annonse
10:36 - 16. mai 2014

Ålreite dyr

I Audun Mortensens Dyr jeg har møtt er mange av skapningene gamle kjenninger fra samtidens kulturdebatt.

Brodd: Av dyrene Audun Mortensen møter på sin vei, er det ikke bare bien som fremstilles med tydelig brodd. ⇥Foto: Flamme Forlag
Annonse

At offentlighetens aktører kan te seg som dyr innimellom, er åpenbart for enhver. I sin nye bok trekker Audun Mortensen dette ut i det bokstavelige. Med alfabetet som ordnende prinsipp, våre tenkemåter om kunst, erkjennelse og samfunn som materiale og en heller egenartet fauna som persongalleri, har han gitt form til 64 portretter under overskrifter som strekker seg fra «Albatrossen og alderdom» til «Villsvinet og viten». I Dyr jeg har møtt blir en rekke tilnærminger til kunstens autonomi, dannelsens betydning og kulturens ulike sjikt gjenstand for mildt parodierende fremstilling.

Som alltid i møte med slike utgivelser blir jeg nysgjerrig på hva forfatteren selv har skrevet, og hva han har løftet direkte fra andre. I et stykke om «Blekkspruten og bekjennelse» anes for eksempel spor av Christopher Laschs klassiker The Culture of Narcissism (1979). Når jeg blar videre, går det en detektiv i meg – uten at jeg dermed oppdager mange direkte sitater. Det kan like godt skyldes min hullete hukommelse. At de ulike dyrenes intellektuelle posisjoner likevel har fellestrekk med argumenter vi møter i samtidens kunstdebatt er grunnlaget for tekstenes potensielle komikk.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse