Annonse
13:27 - 08. mai 2013

Ytringsfrihet som ideologi

Bjørn Stærk skriver som om makt ikke finnes og som om alle mennesker stiller likt bare stemmen deres er tydelig nok.

Annonse

Aftenpostens faste blogger Bjørn Stærk har skrevet en pamflett om ytringsfrihet. Ifølge forlagets presentasjon retter utgivelsen seg mot lesere som ønsker å fordype seg i emnet «for lettere å kunne gjøre seg opp sin egen mening». Det er lett å sympatisere med et slikt utgangspunkt, selv om ambisjonen raskt trigger et par oppfølgende spørsmål: Hva vil det si å ha en egen mening? Er det relevant?

 

Oppvekstskildring. Ytringsfrihet begynner som en tradisjonell norsk oppvekstroman, der Bjørn Stærk forteller om sitt første møte med en vrien meningsmotstander på et av nettets tidlige diskusjonsfora. 16-åringen Stærk konfronteres her med den navnløse «nynazisten» og hans faktapregede benektelse av holocaust. Til å parere har Stærk ingen andre våpen enn sin egen overbevisning: «Jeg glemmer aldri følelsen av å stå der naken, uten noe annet å støtte meg på enn saklige argumenter. Det å vite at nå var det opp til meg, og ingen andre, å forklare hvorfor jeg var uenig.» 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.