Annonse
15:26 - 31. oktober 2013

Verden rundt på 500 sider

Jared Diamond har skrevet en selvhjelpsbok for dem som ikke liker selvhjelpsbøker.

Urvisdom: Jared Diamond vil høste fruktene av det mangfoldet av tradisjonelle samfunn som er frembragt gjennom tusenvis av år med menneskelig aktivitet. Her menn i Mek-stammen, Indonesia, som søker tilflukt fra regnet. Foto: Chris Rainier/Corbis/NTB Scanpix
Annonse

Jared Diamond, mannen bak mursteinene Våpen, pest og stål og Kollaps, har kommet med et nytt verk som etter endt lesning kan legges oppå de to andre og erstatte et manglende sengebein. Der de tidligere bøkene beskrev hvordan moderne sivilisasjoner vokste frem og hvordan ulike samfunn har gått under, tar Verden fram til i går for seg ulike trekk ved tradisjonelle samfunn – slike som tidligere ble kalt «primitive» eller til og med «barbariske» – og sammenligner dem med våre moderne måter å gjøre ting på. For å dempe forventningene som vekkes av ordet «VERDEN» tvers over omslaget i versaler, erkjenner han i introduksjonen at det er umulig å beskrive temaet uttømmende. I stedet har han plukket et knippe temaer, nærmest for småsaker å regne: helse, alderdom, barneoppdragelse, språk, krig, risiko og religion.

 

Sivilisatorisk selvhjelp. Tusenvis av år med menneskelig aktivitet har frembragt et mangfold av ulike tradisjonelle samfunn, og hvert av dem kan betraktes som et «naturlig eksperiment», ifølge Diamond. Nå er tiden moden for å høste resultatene og modellere våre egne liv etter de heldigste variasjonene, mens vi unngår fallgruvene. Diamond mener for eksempel at rutinemessige drap på spedbarn og gamle er ugunstige skikker, i likhet med storforbruk av salt og sukker, mens flerspråklighet, forsiktighet og hjelpsomme besteforeldre er bra.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker