11:45 - 04. juli 2013

Verden av i dag

Det er langt mellom politiske bilder i norsk samtidslitteratur.

Flukten: Nordafrikanske flyktninger på vei til Lampedusa i Italia. Bak ligger kister klare for dem som ikke klarte det. Litteraturen arbeider langsomt og lar seg sjeldent påvirke av disse hendelsene. Foto: NTB/Scanpix

I en av de mange fotnotene som utgjør Dag Solstads roman om diplomaten Armand V, gjør forfatteren rede for ideene og situasjonene som foranlediget boka. «Det hele begynte i Venezia», skriver Solstad. Fra hotellvinduet ser han en somalisk veskeselger der nede på torget som pakker sammen sakene sine for kvelden. Plutselig gjengjelder mannen blikket: «Han hadde muligens merket at jeg hadde iakttatt ham, og han sto nå og strakte hals og stirret opp mot meg. Han satte i med å le. Hans ansikt var kølsvart, hans øyne hvite, og hans leende tunge lyserød.» Fotnoten er bare en drøy side lang, men den lader Armand V (2006) som politisk roman: «Han virket ikke truende på meg, han var en leende somalier i Venezia, en overlevende.» I avstanden mellom dem dirrer spenningen som er Europas fremtid og utfordring, mulighet og problem.

 

«Hvis Venezia er byen hvor det gamle Europa dør», observerer den kroatiske forfatteren Slavenka Drakulic i et nylig publisert essay, «er det i Bari at et nytt Europa vokser frem». Sammen med øya Lampedusa, som ligger midt mellom Sicilia og den tunisiske kysten, er Bari blant de viktigste ankomstpunktene for innvandrere fra Nord-Afrika, Midtøsten og Afghanistan. Mens kinesiske investorer kjøper opp klassiske bygninger i Venezia og gjør dem til hoteller, omdannes europeiske grensebyer til en migrasjonens frontlinje. Den kulturelle luften blir stadig mer lummer etter hvert som arbeidsledigheten øker og fremmedfrykten brer om seg i kriserammede europeiske land.

Annonse