Annonse
23:15 - 15. mai 2013

Veldesignet om moten

Mari Grinde Arntzen skriver om mote med bevissthet og perspektiver.

Fashionistas: Artist Nicki Minaj (til venstre) og Anna Wintour og Grace Coddington (lengst til høyre) fra amerikanske Vogue på visning av Carolina Herrera vårkolleksjon for 2012 i New York. Foto: Mike Coppola/Getty/All over Press
Annonse

Er det ett sted hvor alle tradisjonelle faglige journalistiske regler har gått ut av vinduet og falt rett ned i en ekkel smørje på fortauet, så er det i motejournalistikken.

Hvor ille det har vært? Tja, i årtier «dikterte» Paris antrekk i moteartiklene uten et eneste kritisk spørsmål fra lett andpustne formidlere av dogmene. Man tok diktat, rett og slett. Og så fort designere begynte å designe forskjellig, for ulike segmenter av publikum, hvordan taklet motejournalistikken denne komplikasjonen?

Dessverre: Stort sett ikke med å analysere veivalgene, bakgrunnen og innflytelsene, men å klinke til med det absolutt åndsforlatte «i år er alt lov». Men ærlig talt: Selv om tre-fire trender eksisterte side om side i 1985, inneholdt ingen, absolutt ingen av dem 1975-kolleksjonenes slengbukser og platåsko. Og i 1995 var også alt lov, men pussig nok ikke skulderputer herfra til Wall Street-himmelen som i 1985.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Kvalitetsvurdering er vanskelig, det er klart, men hvis det blir helt tilfeldig, et lotteri, så mister jo systemet legitimitet.