23:15 - 15. mai 2013

Veldesignet om moten

Mari Grinde Arntzen skriver om mote med bevissthet og perspektiver.

Fashionistas: Artist Nicki Minaj (til venstre) og Anna Wintour og Grace Coddington (lengst til høyre) fra amerikanske Vogue på visning av Carolina Herrera vårkolleksjon for 2012 i New York. Foto: Mike Coppola/Getty/All over Press

Er det ett sted hvor alle tradisjonelle faglige journalistiske regler har gått ut av vinduet og falt rett ned i en ekkel smørje på fortauet, så er det i motejournalistikken.

Hvor ille det har vært? Tja, i årtier «dikterte» Paris antrekk i moteartiklene uten et eneste kritisk spørsmål fra lett andpustne formidlere av dogmene. Man tok diktat, rett og slett. Og så fort designere begynte å designe forskjellig, for ulike segmenter av publikum, hvordan taklet motejournalistikken denne komplikasjonen?

Dessverre: Stort sett ikke med å analysere veivalgene, bakgrunnen og innflytelsene, men å klinke til med det absolutt åndsforlatte «i år er alt lov». Men ærlig talt: Selv om tre-fire trender eksisterte side om side i 1985, inneholdt ingen, absolutt ingen av dem 1975-kolleksjonenes slengbukser og platåsko. Og i 1995 var også alt lov, men pussig nok ikke skulderputer herfra til Wall Street-himmelen som i 1985.

Annonse