Annonse
10:46 - 01. mars 2013

Vår frosne velstand

Anne Bøe behersker den delikate kunsten å skrive dikt som tangerer det politiske uten å bli entydig.

Annonse

Den darwinistiske litteraturkritikerorganismen hungrer etter dikt, og første rett på menyen er Anne Bøes frostdokumenter, en hardt komprimert samling vers som på hundre sider dekker det stedlige og timelige strekket mellom Skriftens Abraham og dagens papirløse innvandrere. Poetorganismen Bøe inntar sin posisjon mellom byråkratiskrankene og bokhyllene, mellom skjebnene i kulden og mediene i varmen: «et frostdokument ble lagt fram/ foran oss, men vi kunne ikke signere, vi/ hadde ingen navn, ingen adresse, bare/ nummenhet, lammelse, noen kalte oss/ papirløse og skrev oss ned, en antisol// krøp skyggeløs over isen.»

I én sammenheng kan vi-et peke mot hjemløse dikt i digitiden, i en annen og mer åpenbar kontekst går tankene til migrantene som fryser fast i mottak og skandinaviske gater. Poetorganismen Bøe behersker den delikate kunsten å skrive dikt som tangerer det politiske domenet, uten å tryne i entydige erklæringer. Frostdokumentet i tittelen kan være et politisk vedtak, for eksempel om tvangsutsendelse av flyktninger, og det drøftes av en spisende minister i plettfri dress: «langt borte fra ser vi ham og de andre/ ministrene brette silkeserviettene, uendelig/ langsomt og skyve store ismasser foran seg// og vinke på en som med tildekket ansikt står/ klar til å skjenke det evige liv, nye forsyninger/ blir brakt inn hele tiden.»

 

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse