Annonse
10:46 - 01. mars 2013

Vår frosne velstand

Anne Bøe behersker den delikate kunsten å skrive dikt som tangerer det politiske uten å bli entydig.

Annonse

Den darwinistiske litteraturkritikerorganismen hungrer etter dikt, og første rett på menyen er Anne Bøes frostdokumenter, en hardt komprimert samling vers som på hundre sider dekker det stedlige og timelige strekket mellom Skriftens Abraham og dagens papirløse innvandrere. Poetorganismen Bøe inntar sin posisjon mellom byråkratiskrankene og bokhyllene, mellom skjebnene i kulden og mediene i varmen: «et frostdokument ble lagt fram/ foran oss, men vi kunne ikke signere, vi/ hadde ingen navn, ingen adresse, bare/ nummenhet, lammelse, noen kalte oss/ papirløse og skrev oss ned, en antisol// krøp skyggeløs over isen.»

I én sammenheng kan vi-et peke mot hjemløse dikt i digitiden, i en annen og mer åpenbar kontekst går tankene til migrantene som fryser fast i mottak og skandinaviske gater. Poetorganismen Bøe behersker den delikate kunsten å skrive dikt som tangerer det politiske domenet, uten å tryne i entydige erklæringer. Frostdokumentet i tittelen kan være et politisk vedtak, for eksempel om tvangsutsendelse av flyktninger, og det drøftes av en spisende minister i plettfri dress: «langt borte fra ser vi ham og de andre/ ministrene brette silkeserviettene, uendelig/ langsomt og skyve store ismasser foran seg// og vinke på en som med tildekket ansikt står/ klar til å skjenke det evige liv, nye forsyninger/ blir brakt inn hele tiden.»

 

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.