Annonse
13:46 - 29. august 2013

Tidsherjet

En av Polens mest sentrale samtidsforfattere gir oss en vekker om verden slik den ser ut utenfor den vesteuropeiske festningen.

Nøkternt blikk: Uavhengig av tidens gang er det stadig esler som trekker bøndenes vogner og kullfyring som holder stuene varme i det Øst-Europa Andrzej Stasiuk skildrer. Foto: Kamil Gubala
Annonse

«Dette ruin-Europa, som truer med å forsvinne i kjølvannet av den postkommunistiske transformasjonen», skriver den tyske kritikeren Katharina Raabe, «er tema og inspirasjonskilde for Andrzej Stasiuk, sin generasjons mest kjente polske forfatter.» (Vagant 4/2009). På norsk foreligger nå romanen Taksim (på polsk i 2009). I tråd med Raabes observasjon er dette fortellingen om en sjåfør som kjører omkring med bagasjerommet fullt av smuglervarer i den delen av Europa hvor landområdene skiftet nasjonal tilhørighet mange ganger i løpet av forrige århundre.

Selv om fortelleren Pawel (en «en ektefødt sønn av hverdagen») og kompanjongen Wladek opplever dramatiske ting der de reiser fra torg til torg med ulike varer, som oftest klær, er det ikke handlingen i denne romanen som fester seg i leserens bevissthet. Snarere er det blikket som flakker rundt på de alltid skiftende omgivelsene. Riktignok låner romanen etter hvert fra sjangerlitteraturen med både kriminalplott og en varm kjærlighetsfortelling (den ender på plassen i Istanbul som har gitt romanen tittel), men disse forsvinner liksom i den kalde vinteren som hersker i prosaen.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse