Annonse
11:31 - 08. februar 2013

Tider skal komme

I science fiction-litteraturens laboratorium kan samtiden undersøkes, men blir laborantens hvite frakk for dominerende?

Fabelprosa: Science-fiction sjangerens muligheter og begrensninger kommer til syne i Tor Åge Bringsværds nye roman. Foto: Berit Sandberg
Annonse

Å skrive om science fiction-forfatteren Tor Åge Bringsværd uten også å nevne Jon Bing er nærmest uansvarlig. Gjennom talløse antologier og utgivelser gjorde de to sjangeren kjent for en større allmenhet, riktignok under den omdiskuterte merkelappen «fabelprosa». I innledningen til en av disse bøkene, Elektriske eventyr (1972), imøtegår Bing & Bringsværd storkulturens fordømmende holdning: Science fiction «vil mer enn å underholde», skriver de, den «forteller sannheter om oss selv ved å gi den såkalte virkelighet en halv omdreining, og ser vår samtid fra nye og overraskende synsvinkler».

B & B er på linje med mer filosofisk anlagte kritikere når de påpeker at science fiction er spesielt potent i en tid som «domineres av illusjoner formidlet gjennom aviser, ukepresse, reklame, televisjon, radio, bøker». Forfatterens oppgave er i dag ikke «å skape en fortelling som belyser virkeligheten, men å skape en fortelling som kan skrelle bort den moderne hverdags illusjoner og avsløre virkeligheten».

 

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse