Annonse
11:31 - 08. februar 2013

Tider skal komme

I science fiction-litteraturens laboratorium kan samtiden undersøkes, men blir laborantens hvite frakk for dominerende?

Fabelprosa: Science-fiction sjangerens muligheter og begrensninger kommer til syne i Tor Åge Bringsværds nye roman. Foto: Berit Sandberg
Annonse

Å skrive om science fiction-forfatteren Tor Åge Bringsværd uten også å nevne Jon Bing er nærmest uansvarlig. Gjennom talløse antologier og utgivelser gjorde de to sjangeren kjent for en større allmenhet, riktignok under den omdiskuterte merkelappen «fabelprosa». I innledningen til en av disse bøkene, Elektriske eventyr (1972), imøtegår Bing & Bringsværd storkulturens fordømmende holdning: Science fiction «vil mer enn å underholde», skriver de, den «forteller sannheter om oss selv ved å gi den såkalte virkelighet en halv omdreining, og ser vår samtid fra nye og overraskende synsvinkler».

B & B er på linje med mer filosofisk anlagte kritikere når de påpeker at science fiction er spesielt potent i en tid som «domineres av illusjoner formidlet gjennom aviser, ukepresse, reklame, televisjon, radio, bøker». Forfatterens oppgave er i dag ikke «å skape en fortelling som belyser virkeligheten, men å skape en fortelling som kan skrelle bort den moderne hverdags illusjoner og avsløre virkeligheten».

 

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse