Annonse
13:29 - 06. juni 2013

Teorien som ble skravlet ihjel

– Harald Eia sutrer over at den posisjonen han har hatt som Bourdieu-fortolker ikke lenger er eksklusiv. Dette er en mekanisme som Bourdieu presist kunne ha satt ord på, mener professor Tore Slaatta.

Morgenbladet. 31. mai
Annonse

I forrige ukes Morgenblad gikk komiker og sosiolog Harald Eia ut mot den utbredte bruken av Pierre Bourdieus teorier i og utenfor akademia. Bruken av Bourdieu var utartet til pop-sosiologisk listemakeri om sammenhenger mellom smaksmønstre og sosial plassering, mente Eia. I samme avis hevdet den amerikanske forfatteren og skribenten Marco Roth at bourdieuansk sosiologi gjorde det vanskeligere å snakke om kunstverks kvalitet i seg selv.

Bourdieu-kjenner og medieprofessor Tore Slaatta mener det er mulig å sosiologisere denne kritikken fra Marco Roth og Harald Eia ved hjelp av – nettopp – Bourdieu:

– Det er en stemning i dette plutselige utbruddet både fra Marco Roth og Harald Eia, som kan beskrives som en privilegert gruppes deklassering. Det privilegerte ståstedet Marco Roth og Harald Eia har hatt som Bourdieu-fortolkere er truet. Eia sutrer over at det ikke lenger gir ham noen eksklusiv posisjon. Dette er en mekanisme som Bourdieu presist kunne ha satt ord på, sier Slaatta.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.
Men det er klart at det er en forsker her som føler seg utnyttet og tråkket på. Det må man ta på alvor.