Annonse
10:04 - 18. oktober 2013

Saabyes særinger

Lars Saabye Christensens underfundige skruer skrangler videre i kjent stil.

Stedsansen i orden: Komikken i karakterene gir Lars Saabye Christensens siste bok et sympatisk skjær. Foto: Roger Neumann/VG
Annonse

«Det er min første diagnose: Vi gjør oss best alene.» Ordene tilhører dr. Aksel Underdal, motvillig synkronsvømmer og «professor i rumpe». Han er hovedperson i den lengste novellen i Lars Saabye Christensens Stedsans, og en eksemplarisk representant for menneskene vi her treffer på. En hel del til felles har han også med den eksentriske tittelfiguren i Bernhard Hvals forsnakkelser (2010). Dr. Underdal står altså midt i den lange rekken av saabyeske raringer, nostalgikere som trives best alene og som ser omgivelsene gjennom et prisme av absurde ordspill og utdaterte forestillinger om dannelse og høytidelige omgangsformer.

Tekstene i Saabyes nye samling berører hverandre på ulike måter: Den tørrlagte dansken Torben Mølleløse lar seg overtale av sin kone til å melde seg inn i Vejle Synkronklubb, og møter slik dr. Underdal til vennskapelig dyst i et kommunalt basseng i den norske hovedstaden. Rumpelegen på sin side får besøk av en forfatter som viser seg å lide av indre hemoroider; forfatteren møter vi igjen – både som ung mann og som en mildt skandaløs has-been – i andre av novellene.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse