Annonse
13:08 - 15. august 2013

Protokoller fra en litteraturkritisk orden

Å få kritikk til å bli kunst krever mer enn ablegøyer fra scenen.

Annonse

Antologien Performativ kritikk springer ut fra det smått okkultlydende FSL. Bak den mystiske forkortelsen står Fria Seminariet i Litterär kritik, der litteraturesoterikere fra hele Skandinavia har tjenestegjort i perioder i løpet av det siste tiåret, frem til finansieringen rant ut i 2011. I dag består FSL-galaksen av et nordisk seminar for kritikere og essayister, et poesilaboratorium og et forskerseminar om kritikk. 

Hva er så performativ kritikk? Den som ber på sine knær om selviscenesettende kritikerablegøyer fra scenen, vil bli skuffet. Begrepet «performativ kritikk» har oppstått når litteraturvitere og forfattere i diskusjon med skuespillere og musikere har nærmet seg interpretasjon som utøvende kunst, fortolkning i praksis. Boken Performativ kritik (PK, no pun intended) består av fem forelesninger fra et kurs ved samme tittel.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Solveig-koblingen er ikke påtrengende. Derimot åpner teksten på usedvanlig blekt vis.
Beskrivelser av smerte tar mye plass, og flere av dem er treffende.
En annen novelle handler om hvordan fortelleren studerer en lommetyv i arbeid, og fryder seg over det kriminelle håndverket.
Norges ninjakommandør presenteres som en restaurert samling av fire tegneseriehefter utgitt i 1987, nylig gjenoppdaget i Nasjonalbibliotekets arkiver.