Annonse
15:28 - 12. september 2013

Poetiske øvelser

Rebecca Kjellands Ute av skog skildrer landlige erfaringer med urbant utsiktspunkt.

På vei: Ute av skog fremstår som poetiske øvelser på Rebecca Kjellands vei til et annet uttrykk. Foto: Lasse Gundersen
Annonse

Jeg er en enkel mann. Og med en lykkelig oppvekst på Hedemarken er det ikke fritt for at det skjelver litt i underleppen når jeg støter på et og annet dialektord i en norsk diktsamling. I så måte har Eidsvollspoeten Rebecca Kjelland truffet både hardt og godt i sine to tidligere diktsamlinger Akkorda under fluktlinja fra 2007 og Leve gammaldansen! fra 2011. Den første på grunn av kombinasjonen av eksperimentell prosapoesi og folkelig uttrykksømhet, den andre på grunn av sin i overkant sprelske lavestetiske bekreftelse.

Årets diktsamling fra Kjelland virker på mange måter streitere i uttrykket. Komposisjonen er gjennomsiktig; diktsamlingen består av åtte avdelinger, der seks av dem er skrevet fra et hjem i Våler i Hedmark, mens de to siste er skrevet fra en leilighet ved Alexander Kiellands plass i Oslo. Diktsamlingens tittel er hentet fra den første av de to urbane avdelingene, og forsterker opplevelsen av at dette dreier seg om forflytninger. Som det heter i det første verset i de to siste avdelingene: «Jeg flytter til en leilighet nær Alexander Kiellands plass».

Den geografiske forflytningen endrer imidlertid ikke det poetiske uttrykket i diktsamlingen. Kjelland fortsetter å undersøke den samme syntaksen, de samme grepene og den samme stilen gjennom hele boken, uansett om det lyriske jeget befinner seg inne i skogen eller ute av den. Dermed fremstår Ute av skog som en slags poetisk øvelse, hvor Kjelland først fyller setningene med landlige erfaringer, for så å erstatte dem med urbane erfaringer. Slik kan en av passasjene fra Våler-delen se ut:

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse