Annonse
11:11 - 29. november 2013

Pinnedyr og sorg

I Frøydis Sollid Simonsens sterke debut seier mitokondriar like mykje om tilværet som kjærleikssorg.

Overbeviser: Frøydis Sollid Simonsen er en verdig kandidat til Tarjei Vesaas’ debutantpris, mener vår anmelder. Foto: Nedim Husic
Annonse

Herregud, kor fint det er å lese ein prosa som er konsentrert, språkbevisst og på same tid både fysisk og leiken. Slik opnar Frøydis Sollid Simonsens uvanleg gode debutbok Hver morgen kryper jeg opp fra havet:

 

OM MORGENEN – TIDLIG, fortsatt i mørke – våkner jeg og er en amøbe. Forsvinner i søvnen igjen til vekkerklokka ringer. Jeg går gjennom alle utviklingens stadier, hver morgen kryper jeg opp fra havet, ut av dyna, gror bein å gå på, beveger fingrene, reiser meg på to, tar på meg klærne og blir langsomt en mer og mer kompleks organisme: Jeg pusser tennene. Alt sammen mens hjernen folder seg ut mot et stadig sterkere og mer smertefullt lys: bevisstheten. Den slår til når jeg har sittet i cirka fem minutter ved kjøkkenbordet og drukket kaffe.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse