Annonse
14:40 - 30. mai 2013

På lemenmarsj mot hverdags-pragmatismen

Pressehistorien setter dagens kulturjournalistikk i dårlig lys, men ikke av grunnene man skulle tro.

Fornyer: Arne Ruth (til venstre) kom til Dagens Nyheter fra Expressen, og høynet som kulturredaktør den polemiske temperaturen. Hans omlegging av avisen ble en kommersiell og journalistisk suksess. Foto: faksimile fra boken
Annonse

Kulturjournalistikken dekker ikke «et emne eller et område,» skrev Knut Olav Åmås i en av sine debattskapende «teser for en bedre kulturjournalistikk» i 2002, snarere utgjør den en «en tone, en atmosfære, en måte å se virkeligheten på».

Idealet klinger som et lovende ekko av programerklæringen Olof Lagercrantz lot trykke kort tid etter at han tok over kulturredaksjonen i den liberale, svenske avisa Dagens Nyheter: «Kulturdebattens främsta uppgift ligger i en prövning av de värderingar och normer som behärskar samtiden och bestemmer dess tankar och handlingar.» (Dagens Nyheter, 6. april, 1951)

Begge redaktørene gir uttrykk for en vesentlig ambisjon: At kultursidene skal mobilisere og engasjere alle nivåer av den offentlige samtalen, at kunstens og debattens frie spill gir gjennomslagskraft langt utover «kulturfeltets» grenser.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse