Annonse
09:29 - 25. oktober 2013

Opprørets time

Albert Camus ble støtt ut i kulden av vennen Jean-Paul Sartre. Nå er Camus så til de grader inne i varmen at hundreårsjubileet hans markeres med seksti bøker.

Omtridt: Albert Camus var en av det 20. århundres mest anerkjente og profilerte franske forfattere og tenkere, og hundreårsjubileet for hans fødsel markeres med bokutgivelser både i Frankrike og Norge. Men på 1950-tallet satte hans kritikk av kommunismen og hans støtte for kolonimakten i Algerie ham i konflikt med andre franske intellektuelle, ikke minst Sartre. Over femti år etter hans død, sliter enkelte fortsatt med å hylle ham offisielt. Foto: Getty Images/All over Press
Annonse

4. januar 1960, bare tre år etter at han fikk Nobelprisen i litteratur, satt 46 år gamle Albert Camus ved siden av sin venn og forlegger Michel Gallimard da bilen de kjørte uforklarlig svingte ut av veien og krasjet inn i et tre ved den franske landsbyen Villeblevin.

Dødsfallet rystet en hel litterær verden, og Camus ble hyllet som den store forfatteren han jo hadde vært. At Jean-Paul Sartre (1905–1980) skulle skrive en nekrolog hvor han beskriver ham som en av de aller største forfatterne i samtiden, attpåtil i tidsskriftet Les Temps Modernes, var derimot ikke gitt.

De to møttes i 1941, og de første årene var de gode venner. De hang på de samme kaféene i Saint-Germain-des-Prés, var begge filosofer og delte interesser og politiske sympatier. Men en viss porsjon nedlatenhet fra Sartre overfor Camus var også hele tiden til stede. For der Sartre hadde gått den «rette veien», kom fra en bedrestilt familie og hadde avlagt de riktige eksamenene i filosofi, var Camus en såkalt pied-noir, sønn av en rengjøringshjelp i Alger – som attpåtil var analfabet – og hadde ikke fått tilgang til den samme utdannelsen, noe Sartre sjelden unnlot å nevne om sjansen bød seg.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse