Annonse
10:11 - 25. januar 2013

Motløs ungdom

I Jonny Halbergs 1983 dukker epokens litterære helter opp på løpende bånd. Men er romanens egen helt interessant nok?

Overfladisk: Halbergs tenåringshelt er mindre opptatt av ungdomsopprør enn å være kulest i gjengen. Foto: Erlend Aas / Scanpix
Annonse

Den er så ikonisk, scenen med James Dean på politikonstabelens kontor i Rotløs ungdom (1955): Jim Stark slår og sparker i kontorpulten, rasende sint med tårer i øynene. Han gjør ikke opprør mot klassemotsetninger eller rasediskriminering, han er sønn av en alminnelig middelklassefamilie, men tåler ikke se faren sin i forkle ved kjøkkenbenken. For Jim er det mangel på tilhørighet, maskulinitet og avklart identitet som får det til å koke innvendig.

I høst møtte vi en annen fiktiv, ung Jim. Han er en av hovedpersonene i Per Pettersons Jeg nekter, og forsøker sammen med kameraten Tommy å finne ut av tilværelsen. Tommy kjemper mot den tyranniske faren sin, Jim mot indre demoner. Begge er de intense ungdommer på leting etter et slags fotfeste i verden.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse