09:44 - 22. november 2013

Mot til å overleve

Det er når Vigdis Hjorth når grensen for sin innlevelsesevne, at hun kommer frem til en ny innsikt, skriver Toril Moi.

Leser og skriver: Vigdis Hjorth undersøker tekster av forfattere som Bertolt Brecht, Knut Hamsun og Virginia Woolf for berøringspunkter med egen erfaring. Foto: Ellen Lande Gossner

Fryd og fare, Vigdis Hjorths nye essaysamling, er en bok om litteratur. Hovedessayene handler om Bertolt Brecht, Tove Ditlevsen, Witold Gombrowicz, Knut Hamsun, Søren Kierkegaard, Virginia Woolf – og Hjorth selv. I tillegg kommer to kortere tekster, skrevet for Klassekampen, nemlig en entusiastisk analyse av Torgeir Rebolledo Pedersens poetikk og et underfundig intervju med Dag Solstad.

Hjorth skriver ikke for spesialister, men for nysgjerrige lesere. Om de finner frem til dem, vil disse tekstene helt sikkert gi folk som aldri har lest en linje av Brecht eller Woolf lyst til å kaste seg over Det gode mennesket fra Sezuan og Et eget rom. Men de fleste av oss vil nok plukke opp Fryd og fare mer fordi vi vil vite hvordan Hjorth tenker om litteratur enn fordi vi er på jakt etter nye innsikter i Gombrowicz eller Hamsun.

 

Annonse