Annonse

Annonse

09:44 - 22. november 2013

Mot til å overleve

Det er når Vigdis Hjorth når grensen for sin innlevelsesevne, at hun kommer frem til en ny innsikt, skriver Toril Moi.

Leser og skriver: Vigdis Hjorth undersøker tekster av forfattere som Bertolt Brecht, Knut Hamsun og Virginia Woolf for berøringspunkter med egen erfaring. Foto: Ellen Lande Gossner

Fryd og fare, Vigdis Hjorths nye essaysamling, er en bok om litteratur. Hovedessayene handler om Bertolt Brecht, Tove Ditlevsen, Witold Gombrowicz, Knut Hamsun, Søren Kierkegaard, Virginia Woolf – og Hjorth selv. I tillegg kommer to kortere tekster, skrevet for Klassekampen, nemlig en entusiastisk analyse av Torgeir Rebolledo Pedersens poetikk og et underfundig intervju med Dag Solstad.

Hjorth skriver ikke for spesialister, men for nysgjerrige lesere. Om de finner frem til dem, vil disse tekstene helt sikkert gi folk som aldri har lest en linje av Brecht eller Woolf lyst til å kaste seg over Det gode mennesket fra Sezuan og Et eget rom. Men de fleste av oss vil nok plukke opp Fryd og fare mer fordi vi vil vite hvordan Hjorth tenker om litteratur enn fordi vi er på jakt etter nye innsikter i Gombrowicz eller Hamsun.

 

Enhver som interesserer seg for Hjorths forfatterskap vil finne disse tekstene svært opplysende, ikke minst fordi boken inneholder to essays om romanen Tredje person entall. I «Driften mot skriften» skriver Hjorth at romanen var en form for utforskning av et eksistensielt spørsmål: «Hvordan ville det ha gått med meg om jeg ikke kunne skrive skjønnlitteratur?» Dermed er hovedpersonen Hulda Kråkefjær, som begår selvmord i fengsel, nettopp ikke den prisbelønte forfatteren Vigdis Hjorth. Forskjellen ligger i evnen Vigdis har til å tenke seg dypt inn i en annen mulig eksistens og finne ord for å beskrive et liv som ligger som et av fysikkens parallelle universer i forhold til hennes eget: Berøringspunktene er utallige, men samtidig er alt så fullstendig forskjellig. I gamle dager kalte vi denne evnen skapende fantasi. Det er den som gjør Tredje person entall til fiksjon, noe som for Hjorth (som for Knausgård) betyr: livreddende utforskning.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse