Annonse
04:19 - 31. mai 2013

Medaljens bakside

Erik Fosses nye bok forteller ikke bare om en tapper leges innsats i Midtøsten, men også om den norske maoismens liv utenfor landets grenser.

I feltet med mujahedin: Erik Fosse (nummer tre fra venstre) med medlemmer av opprørsstyrkene i Afghanistan i 1986. Den norske legen har gjort en betydelig humanitær innsats i Midtøsten, men fremstår som ideologisk naiv i møte med radikal islamisme. Foto: faksimile fra boken
Annonse

Utgangspunktet kunne knapt vært galere: En marsdag i 1979 ankommer en ung, blåøyd nordmann det borgerkrigsherjede Libanon. Han er nyutdannet lege, men med seg i bagasjen har han også maoismens overforenklede, manikéistiske syn på verden. Det landet han møter spotter alle forenklinger; det kjennetegnes av en permanent rivalisering mellom ulike geriljabevegelser og etniske grupperinger, foruten en rekke statlige aktører i og utenfor regionen – alle med hver sin agenda, alle med blod på hendene.

En junidag i 2013 blir dr. med. Erik Torgeir Fosse utnevnt til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, en utmerkelse han mottar for «medisinsk og samfunnsnyttig innsats», ifølge Slottets pressemelding.

Med livet i hendene forteller på 400 sider om hva Fosse har utrettet i de mellomliggende årene, hovedsakelig i Libanon, men også i Afghanistan og i Gaza – det siste en innsats som gjorde ham verdenskjent, og som munnet ut i den kritikerroste Øyne i Gaza, skrevet sammen med Mads Gilbert.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.