Annonse
11:16 - 11. juli 2013

Med blanke ark?

Vår jakt på litteraturen vest for prærien ender i California og den kulturelle kakofonien.

Gammel kultur: Myten om den kaliforniske drømmen skapt av hvite settlere er blitt slått hull på av forfattere som blant andre Joan Didion.
Annonse

«… And so the dance of cultures began.» Etter en liten times spasertur i parkanlegget går vi inn i museumsdelen av den vakre misjonsstasjonen i Santa Barbara. Den knauser høyt over en middelhavsaktig ferie- og universitetsby med rekker av maritime prestisjebutikker à la Ralph Lauren, og en strand som får selv den mest surmagede kulturkritiker til å rulle ut håndkleet. I dag er The Mission, som lokalbefolkningen kaller stedet, en blanding av kirke, turistattraksjon, konferansesenter og samfunnshus for villaeierne i de omkringliggende gatene. Men skal vi tro museumskuratorene, er misjonsstasjonen også et av arnestedene for den kaliforniske multikulturalismen vi i dag ser rundt oss på alle kanter. Her tok spanske misjonærer og lokale Chumash-indianere noen første, prøvende trinn i den store «kulturdansen» allerede på slutten av 1700-tallet.

Joan Didion (f. 1934) er en av Californias fremste og mest selvgranskende forfattere, og hun kan spore familierøttene sine helt tilbake til de første WASP-ene som slo seg ned på den amerikanske sørvestkysten. Siden romandebuten i 1963 har hun utgitt nærmere tyve bøker, for det meste essays, men her til lands er hun mest kjent for De magiske tankers år (2005/2007) som blant annet dreier seg om sorgen etter at ektemannen hennes gjennom nesten førti år brått døde i 2003.

I den journalistiske memoarboken Where I Was From (2003) går Didion løs på den kaliforniske selvforståelsen med utgangspunkt i selve opprinnelsesmyten, «The Crossing»: den harde reisen over fjellene østfra. Myten øser fra den samme romantiske brønnen som vi har møtt tidligere på reisen vår: Bernard Malamuds ønske om en fremtid med blanke ark i Oregon i romanen A New Life, og mormonprofeten Brigham Youngs berømte ord da han nådde Salt Lake – «This is the place.»

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse