14:10 - 11. juli 2013

Luftbad, råtne epler eller et eget rom

Ti mer eller mindre gode rutiner for å skrive stor litteratur.

Det er sommer, og mye tid til endelig å forsøke å få ut den forfatteren du har i magen. Noe av det vanskeligste når man skal skrive, er gode rutiner. Skal man skrive litt på kvelden før man sovner, si opp jobben sin og ofre alt for kunsten, eller finnes det noen sære metoder for å få utløst den kreative energien? I boken Daily Rituals. How Artists Work kartlegger Mason Currey en rekke kunstneres daglige rutiner. Vi har tatt utgangspunkt i en del av dem, og laget en guide til deg som vil ta neste bokhøst med storm.

Marcel Proust (1871–1922) skrev i sengen, og levde nesten utelukkende på café au lait og croissanter som hans husholderske laget til ham. Forfatteren av På sporet av den tapte tid brukte rikelig med opium og barbiturater for å bearbeide sinnet under skrivingen, og rett som det var tilkalte han husholdersken for å diskutere ting han hadde opplevd som kunne passe i boken. Han greide å skrive opptil ti sider per dag.

John Milton (1608–1674) skrev også sitt magnum opus Paradise Lost i sengen. Den engelske forfatteren våknet hver morgen før soloppgang. Han var blind, og trengte en assistent til skrive ned versene han komponerte.

Annonse