Annonse
15:37 - 03. oktober 2013

Kroppslige landskap

Victoria Kiellands kortprosa trenger seg inn mellom hud og pels.

Debutant: Victoria Kielland er en av forfatterne bak skrivekollektivet A.K.R.O.N.Y.M.s utgivelser, som ofte tematiserer kroppslig og sosialt ubehag. Også denne gangen går hun inn i det ekle. Foto: Rolf M. Aagaard
Annonse

Fett, fukt og løv blir beskrevet med samme intensitet i Victoria Kiellands prosasamling I lyngen. Kielland er kjent fra skrivekollektivet A.K.R.O.N.Y.M.s heftede utgivelser med tekster som ofte gir usentimentale innblikk i kroppslig og sosialt ubehag. Også I lyngen gjør bruk av det motbydelige. Kroppslige fenomener vi tenker på som ekle er sobert skildret, og bokens sammenstillinger av dyr og mennesker grenser iblant mot eventyrets groteske manér.

På handlingsplanet skjer det lite, men Kiellands suggererende språk maner frem en verden hvor alt som blir beskrevet tillegges like mye vekt, enten det er et menneskes klumpete hudvekst mellom tærne eller vissent løv som drysser ned fra et tre. De syv korte prosastykkene trenger inn i vekselvirkningene mellom menneske- og dyrekropper, mellom hud, pels og lyng.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse