Annonse
11:18 - 08. mai 2013

Krigsmerket

Hver amerikanske krig etterfølges av en strøm av romaner. Hva skiller 2000-tallets konflikter fra de foregående?

Annonse

I 1948 gikk romanen The Naked and the Dead til topps på de amerikanske bestselgerlistene. Forfatteren var en ung krigsveteran som hadde tjenestegjort på Filippinene, og han fortalte i en direkte og realistisk form om krigserfaringene og forsøket på å tenke seg et liv etter hjemkomsten. Den 25 år gamle debutanten, som i tiårene som fulgte skulle bli både anerkjent og omdiskutert, het Norman Mailer.

En av fjorårets mest bejublede amerikanske romandebutanter var Kevin Powers (f. 1981). I De gule fuglene møter vi menig John Bartle som er soldat i Irak i 2004, og som året etter forsøker å tilpasse seg livet hjemme i Virginia. Powers var selv i Irak på dette tidspunktet. I motsetning til The Naked and the Dead, som er en «stor roman», og ifølge Mailer tungt inspirert av Tolstoj, er De gule fuglene skrevet av en poetisk prosaist som maler scener og opptrinn med adjektiver og sammenligninger, og lar blikket henge ved små, men ofte grusomme detaljer.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse