Annonse
05:10 - 15. februar 2013

Kapitalisten og moralisten

De litterære teknologioptimistenes utålmodighet er dårlig begrunnet – det er på tide å erkjenne at vi vet fint lite om bokmarkedets digitale fremtid.

Skrekkeksempel: Ett av Amazons syv enorme lagre i Storbritannia. Nettgiganten har tydd til både prisdumping og utpressing av leverandører for å ta knekken på konkurrentene. Den norske bokbransjen kan betale en høy pris for billige bøker. Foto: Rod Kirkpatrick/F Stop Press
Annonse

KOMMENTAR

I Kulturdepartementets høringsutkast til ny boklov som ble sendt ut for et par uker siden, heter det at «den digitale utviklingen åpner for uante muligheter med hensyn til å utvikle nye produkter, utforske nye kulturuttrykk basert på boken som et utgangspunkt og å nå ut til nye kundegrupper». Påstandens beskjedne presisjonsnivå er betegnende for debatten rundt e-bøker og digital publisering. Teknologientusiastene som utgjør majoriteten, har til felles begeistringen for billige e-bøker fra Amazon og det Eirik Newth en gang kalte Apple-kunders religiøse kjærlighet til dingsene sine. De faktiske konsekvensene for norsk litteratur og formidlingen av den havner lett i skyggen når kommentatorer som Aftenpostens Vidar Kvalshaug bekymrer seg mest for at folk ikke vet hvilket lesebrett de skal kjøpe til familiene sine til jul (Aftenposten, 2. januar 2012 og 19. desember 2012).

Om fremtidens bokmarked vet vi svært lite. Det hindrer ikke skråsikkerheten: I pamfletten Kultur for kulturens skyld (Civita, 2012) viser Kristian Meisingset og Anna Katharina Fonn Matre (begge tilknyttet tidsskriftet Minerva) til «den amerikanske suksessen», særlig Amazon og Apple, som et ønskelig fremtidsscenario. I likhet med Kvalshaug karakteriserer de Europa og Norge som en teknologisk bakevje. BI-økonom Anne-Britt Gran hevder at det å argumentere mot e-bøker er det samme som å «argumentere mot verdien av kulturformidling» (Morgenbladet 8. februar).

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse