14:30 - 01. august 2013

Imot naturen

Forbrytersk aldersforskjell forsterker både det forferdelige og det vakre ved kjærligheten i Eline Lund Fjærens vellykkede debutroman.

Virkelig: Anmelderen var i utgangspunktet usikker på om den 19-årige forfatteren Eline Lund Fjæren var en virkelig person. Foto: Finn Ståle Felberg

«Somewhere Nabokov is smiling», hvisker Diane Keatons karakter i Woody Allens vidunderlige Manhattan (1979) når hun møter den snart middelaldrende hovedpersonens sekstenårige kjæreste for første gang. Det samme kan vi kanskje se for oss at den russiske mesteren gjør – i godt selskap med forfattere som Karl Ove Knausgård og Tomas Espedal – når debutant Eline Lund Fjæren har skrevet en roman om forholdet mellom en fjorten år gammel jente og en mann som er mer enn tyve år eldre.

Forfatteren er nesten ubegripelig ung – «f. 1994» står det på innbretten – og romanens emne tatt i betraktning må jeg innrømme å ha googlet en hel del i forsøk på å avsløre den egentlige forfatteren: 1994 – det må da være et slags konseptuelt grep? Men alt tyder på at Eline Lund Fjæren faktisk er seg selv og 19 år gammel og fra Aurskog-Høland.

I motsetning til for eksempel Ute av verden er ikke Ung jente, voksen mann en tekst fylt av frykt for den katastrofale avsløringen. I stedet brukes den forbrytersk store aldersforskjellen til å forsterke det forferdelige – og vakre! – ved kjærligheten som sådan: «Er du en ung jente som er forelsket i en eldre mann, er du et offer, men jeg klarer ikke se forskjell på disse to tilstandene, på å være et offer og på å være forelsket, mener jeg. Begge deler er å bli fratatt friheten, å høre til andre enn seg selv.» At overskridelsen skal bli avslørt av omgivelsene, blir slik sett bare en trussel på linje med den store risikoen alle som elsker en annen utsetter seg for, at vi ikke alene kan opprettholde lykken og livet.

Annonse