Annonse
09:58 - 13. desember 2013

Imot dårskapen

Agnes Ravatn, Karine Nyborg og Maja S.K. Ratkje tar ansvar og risiko.

Pamflettister: Agnes Ravatn, Maja S.K. Ratkje og Karine Nyborg kjemper seg hinsides selvfølgelighetene. Foto: Niklas Lello og Jan-Erik Støstad
Annonse

«Dersom dette kan / lesast som ein artig / petit om kafé og / amming så skyt meg.» Ser vi bort fra at prosaen her har pådratt seg poesiens karakteristiske linjeskift, er dette en umiskjennelig agnesravatnsk formulering av imperativet som ligger til grunn for flere av bidragene i Aschehougs pamflettserie «Stemmer», utgitt i anledning stemmerettsjubileet.

Hver måned har forlaget sendt ut et nytt, lite hefte, signert så forskjellige skribenter som Toril Moi, Charlotte Thorstvedt og teologen Gyrid Gunnes. Den siste og nyss lanserte teksten er vinneren av en konkurranse forlaget utlyste tidligere i år. Her serverer matjournalist Jon Krog Pedersen en personlig beretning med den Knausgård-alluderende tittelen Også min kamp.

Det de tre siste av seriens ordinære utgivelser mer enn noe annet har til felles, er at de kjemper for å unngå uvesentligheten Agnes Ravatn advarer mot. Komponist og musiker Maja S. K. Ratkje, forfatter og professor i samfunnsøkonomi Karine Nyborg og ikke minst Ravatn selv (som for anledningen har gjort poet av seg) bestreber seg på å artikulere noe akutt og betydningsfullt hinsides kronikksjargongens beklemmende rammer.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse