Annonse
14:55 - 14. mars 2013

I de høyreekstreme tjukkasenes land

Geert Mak reiser i fot­sporene til en fantasifull og varm forfatter. Selv ser han USA med gretne, europeiske øyne.

Etterkrigstidens USA: Geert Maks populærhistorie i Europa – en reise gjennom det 20. århundre ble en bestselger. Nå har han krysset Atlanteren og fulgt i John Steinbecks spor. Foto: Siv Dolmen
Annonse

Jakten på Amerikas sjel er gjenstand for talløse litterære undersøkelser som spiller på et velkjent mytisk register. Viktigst av de europeiske oppdagelsesreisende i den amerikanske identiteten er Alexis de Tocqueville, men også amerikanerne selv har med stort hell forsøkt å sette ord på hva som kjennetegner «monsterlandet». Høsten 1960 plasserte en middelaldrende John Steinbeck hunden sin Charley i passasjersetet på en spesialtilpasset pickup og kjørte vestover fra New England for å se forandringene i landet han hadde skrevet om i en rekke folkekjære romaner. Resultatet ble en bok – Travels with Charley in Search of America (1962) – som på mange måter overgår Steinbecks mer kjente verk.

 

Et bilde av et bilde. Steinbeck er ingen journalist, og signaliserer underveis at leseren nok ikke bør ta sannhetsgehalten i de beskrevne opplevelsene for alvorlig. Rapportene hans lener seg heller på betydelig letthet og sjarmerende overskudd. Steinbeck unngår dessuten forsteder og storbyer, han kaster sarkastiske blikk mot motorveien som går parallelt med landeveiene han selv foretrekker, og reisen, forstår vi allerede tidlig, er like mye et forsøk på å bekrefte forfatterens egen maskulinitet og vitalitet etter hjerteinfarkt og mislykkede skriveprosjekter. Slik blir Steinbecks Amerika-bok til et bilde av et bilde av Amerika. Og egentlig er det ærligst slik.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse