05:14 - 26. juli 2013

Hvem er sjarlatanen?

To av den radikale venstresidens akademiske rockestjerner barker nå sammen. Slavoj Zizek har ingenting å komme med, mener Noam Chomsky. Ingen har tatt mer feil enn Chomsky, svarer Zizek.

Ordkrig: Krangelen mellom Noam Chomsky og Slavoj Zizek bunner i ulike oppfatninger av hva «teori» er, og de to står så langt fra hverandre filosofisk at den ene knapt hører hva den andre sier, sier professor Gisle Selnes. Foto: Chomsky: Khalil Mazraawi/NTB Scanpix; Zizek: Getty Images/All over Press

«Den store krangelen mellom King Kong Chomsky og Tyrannosaurus Zizek» – slik omtaler en kommentator i avisen The Guardian debatten som har oppstått mellom vitenskapsmannen og venstreradikaleren Noam Chomsky og den populære samfunnskritiske filosofen Slavoj Zizek.

Det begynte med et radioshow i desember i fjor. På spørsmål om hva han mener om de såkalt postmoderne teoretikerne Jacques Lacan, Jacques Derrida og Slavoj Zizek, la ikke 84-åringen Chomsky fingrene imellom. Det er noe vissvass!

«Det finnes ikke noe ‘teori’ i noen av disse greiene,» svarte lingvisten på et direkte spørsmål om temaet fra radiovert Vince Emanuele. «Ikke i den forstand som noen som kjenner til vitenskapen eller et annet seriøst felt kjenner til. Prøv å finne, i alle de verkene du nevnte, noen prinsipper man kan trekke konklusjoner ut fra, noen empirisk målbare påstander som er mer enn noe du bare kan forklare til en tolvåring på fem minutter. Se om du kan finne det når du har dekodet alle de fancy ordene. Jeg gjør det ikke.»

Annonse