Annonse
15:08 - 14. november 2013

Historie om oss

Åsne Seierstads nye bok viser både styrken i og problemene ved fortellende journalistikk.

Gripende: Åsne Seierstad beviser med En av oss nok en gang at hun tilhører elitedivisjonen av fortellende journalister, skriver vår anmelder. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

Under en Morgenbladet-samtale med journalist Simen Sætre om hans bok Fjordman – portrett av en antiislamist, spurte jeg Sætre om det ikke er en fare for at alle de journalistiske bøkene i kjølvannet av 22. juli bidrar til å individualisere en hendelse som også trenger forklaringer på høyere nivå enn barndommen til aktørene.

Etter samtalen lurte Åsne Seierstad på om jeg hadde et forslag til hvordan man kan unngå å fremheve individet og det psykologiske perspektivet i en fortellende journalistisk fremstilling av emnet.

Jeg hadde ikke gode svar. Det har ikke Åsne Seierstad heller, kan man konkludere etter å ha lest hennes bok om 22. juli. En av oss – En fortelling om Norge er, tross tittelens lovende anslag, enda en bok om psyken, barndommen og enkelthetene ved terroristen, i samme tradisjon (ja, vi har fått en tradisjon alt to år etter) som Aage Borchgrevinks En norsk tragedie, Sætres bok om Fjordman og mange andre – og mindre imponerende – bøker.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse