Annonse
12:40 - 04. juli 2013

Grovt øye, fininnstilt øre

Ordene Vemund Solheim Ådland skriver trer liksom ut fra boksidene og hilser deg som om du var en fremmed på reise i et vennligsinnet land.

Musikalitet: Vemund Solheim Ådland er vel så opptatt av bokstavenes lyder som av ordenes intellektuelle innhold. Foto: Kirsti van H. Kosmo
Annonse

Verden er full av lyder. Noen er kjente og kjære og så hverdagslige at vi nesten ikke legger merke til dem. Andre er alarmerende uvante på en måte som får oss til å lytte på nytt og igjen og igjen.

Vemund Solheim Ådland er en forfatter som arbeider med språkets lydlige kvaliteter. Den første diktsamlingen hans Sep pran ek, som ble utgitt på forlaget Gasspedal i 2003, kunne leses som en abstrakt utprøvning av den rene klangen i språklydene. Takket være lydhøre kritikere som Arve Kleiva i Dagsavisen kunne vi slå oss til ro med at det var helt ok ikke å forstå Ådlands dikt, men heller glede oss over å omgås dem som brokker av det språket vi enten lager dikt av eller bruker i butikken. Et av de hyppigst siterte diktene fra debuten var diktet «O»:

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse