Annonse
14:58 - 29. august 2013

Grenseløst selvsikker

Åsmund Svendsen har skrevet bok om utenriksministeren som avviste varsler om et tysk angrep på Norge fordi de ikke tålte historikerens kildekritikk.

Livsutfoldelse: Meningen med verden var at Halvdan Koht skulle få utfolde seg i den, og det gjorde han. Her i sitt arbeidsværelse i Bærum i 1957 da han var 84 år. Foto: NTB Scanpix
Annonse

Den ungarske filosofen Georg Lukács, som levde omtrent like lenge og i den samme dramatiske tidsperioden som historikeren og Arbeiderpartiutenriksministeren Halvdan Koht, ble på slutten av sitt produktive liv spurt hvordan han hadde fått gjort så mye, og svarte: «Jeg har aldri vært frustrert.»

Koht kunne med et forfatterskap på 48 000 boksider ha svart det samme. Gjennom Svendsens biografi gjøres leseren kjent med at historikeren kom ut for en rekke situasjoner som ville ha lammet de fleste. Men Kohts evne til frustrasjon, med påfølgende mulige besinnelse, var ødelagt av en hemningsløshet som førte til hensynsløshet – og resulterte i feilvurderinger. Koht veltet sine frustrasjoner over på andre så han uforstyrret og ufortrødent kunne arbeide videre i det skinnende lyset av sin høyspente selvsikkerhet.

Før første verdenskrig var Halvdan Koht bereist som få, han tilhørte en elite, faren var overlærer og stortingsmann, moren kom fra to av Nord-Norges største kjøpmannsslekter. Meningen med verden var at Halvdan Koht skulle få utfolde seg i den; stillinger, verv og posisjoner tok han imot med den største selvfølgelighet. Det hindret ikke den produktive historikeren i å være smålig, som da en kollega skrev norsk bondehistorie: «mitt livsverk blir uskrevet» klaget Koht til en dansk fagfelle.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse