Annonse
11:44 - 08. februar 2013

Gen-etikeren

Ellen Økland Blinkenbergs anklager i ny debattbok Camilla Stoltenberg og Folkehelseinstituttet for å fare med løgn.

Ønsker debatt: Lege Ellen Økland Blinkenberg etterlyser diskusjon om hvem som skal eie genene våre og om det skal være frivillig eller en samfunnsplikt å la seg forske på. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

– Du er overlege ved Senter for medisinsk genetikk og molekylærmedisin ved Haukeland universitetssykehus i Bergen. Hvorfor skrive bok om genetikk?

– Jeg ville dele noen av mine erfaringer med folk som ikke i utgangspunktet er like opptatt av gener, som kanskje synes temaet genetikk er vanskelig å forstå. Vi går nå over i en ny fase i genetikken hvor vi utfører genanalyser, eller genomsekvensering, hvor vi henter ut all informasjon som finnes i genene, altså hele oppskriften på et menneske. Når vi skal lagre så detaljert informasjon, kommer vi tett innpå personvernet. Da er det helt nødvendig at deltagere får grundig veiledning og at de vet hva de eventuelt samtykker til.

– Hvordan bidrar din bok til det?

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse