Annonse
15:11 - 10. oktober 2013

Forfatteren som kledde seg naken for sine lesere

Et øyeblikk virker Stig Larsson arrogant og kynisk, i det neste er det bare et fikenblad som skiller ham fra barnlig troskyld.

Selvbiografiske opptegnelser: Stig Larssons uttalte mål med När det känns att det håller på ta slut er å få leserne sine til å holde seg unna sentralstimulerende midler. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

«Leser, dette er en oppriktig bok», skriver Michel de Montaigne i forordet til sine Essays. «Her vil mine feil og min naturlige væremåte springe en i øynene så langt sømmeligheten tillater det. Hadde jeg tilhørt et av de folkeslag som ennå sies å leve under de første naturlovers milde frihet, kan jeg forsikre deg at jeg med glede ville ha skildret hele min person, naken og utilhyllet.»

Til tross for at det er 400 år og noen verdener som skiller oss fra tårnet i Dordogne, er det forbausende lett å lese Montaignes forord inn i dagens selvfremstillende litteratur: forsikringen om at det som følger er den usminkede fortellingen, men samtidig hintet om at det kanskje finnes en enda naknere sannhet bak denne igjen …

Stig Larssons uttalte mål med de selvbiografiske opptegnelsene i När det känns att det håller på ta slut – hans første nye utgivelse siden begynnelsen av 2000-tallet – er å overbevise sine lesere om ikke å prøve sentralstimulerende rusmidler. Han har selv brukt amfetamin i en årrekke for å øke skriveevnen og vet hva slags omkostninger stoffet kommer med: Tjacket tok nesten livet av ham.

Annonse