Annonse
11:13 - 18. juli 2013

Fettet driver

Pupper, speilegg og hverdagsbekymringer på bunnen av Japans servicenæring.

Usminket: Kawakami gir en rå skildring av hovedpersonenes kroppsfiksering og frykt for aldring. Foto: Bokvennen
Annonse

Det burde ikke være noe mer underlig å lese en roman fra Japan enn fra Kirkenes. Men når det først har seg slik, kan det skyldes at språklige og kulturelle avstander skinner gjennom den oversatte teksten, eller at personenes reaksjonsmønster avviker fra den europeiske normen denne leseren er vant og tilvant.

Sardiner i olje. Mieko Kawakamis kortroman Pupper og egg forteller om tre kvinners helgeopphold i Tokyo. Sammen utgjør de en liten, atypisk familie. Fortelleren Natsu får søsteren Makiko og hennes datter Midoriko på besøk fra Osaka. Niesen Midoriko er eksentrisk, hun har sluttet å snakke, kommuniserer kun gjennom en notisbok. Dagbokstekstene hennes dukker opp romanen igjennom, som korte intermezzi. Midoriko er på vei til å bli kvinne, mens moren og tanten bekymrer seg for forfallet. Makiko jobber som vertinne på en snackbar i det slitne strøket Kyobashi. Innsatsen hennes består i å pleie omgang med kundene, å drikke for disses regning og proppe seg med grillede wienerpølser, speilegg og sardiner i olje. Om ikke Pupper og egg får leseren til å lengte etter eksesser i sleazy karaokebarer hvor fettdråpene regner fra taket, gir den et usminket bilde av kvinners liv på bunnen av Japans servicenæring. De informerer seg om kosmetikk, bor i små leiligheter og jobber store deler av døgnet.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse