Annonse
12:35 - 04. juli 2013

En verden under verden

I Johannes Anyurus portrett av en ugandisk kampflyger fremtrer vidtrekkende historiske hendelser gjennom dyktig utpenslede detaljer.

Overbeviser: Johannes Anyuru, som tidligere har skrevet fire kritikerroste diktsamlinger, viser at han også behersker prosaformen. Foto: Mercies May
Annonse

I disse dager diskuteres innvandring som aldri før, men argumentene reduseres ofte til statistikk, sifre, kroner og øre. Til å være et opplyst folk, egner vi oss lite til å møte menneskene bak sifrene: de som har reist over kontinentene. De som har flyktet. Den svensk-ugandiske forfatteren Johannes Anyuru gjør et forsøk på å plassere leseren ansikt til ansikt med ett av disse menneskene – hans egen biografiske far.

      Med romanen En storm kom från paradiset skriver forfatteren sitt bidrag til den (etter hvert velutforskede) autentisitetssøkende, biografiske sjangeren – samtidig som han tegner opp et portrett av innvandringens Europa i dag: dens bakgrunner så vel som dens kartografi. Til grunn for analysen ligger Frantz Fanon, den karibiske psykiateren og filosofen hvis bok Jordens fordømte var med på å skjerpe strategien til blant andre Steve Biko, Malcolm X og Che Guevara og har påvirket revolusjonære og sosiale bevegelser over fem decennier.

      Resultatet er imponerende: en moderne politisk roman av store dimensjoner.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse