Annonse
13:46 - 22. august 2013

«En svart og gjørmete livets sirkel»

Roy Jacobsen har skrevet en forførende historisk roman, men unngår ikke sjangerens fallgruver.

Realismebrudd: Roy Jacobsens fortelling fra Helgelandskysten preges av stadige skift i toneleiet. Foto: Fredrik Arff/Cappelen Damm
Annonse

For den historiske romanen er ingenting enkelt: Hvordan skrive om en tid som er leseren fremmed og samtidig beholde et troverdig blikk uten pedagogiske forklaringer eller leksikonaktige innskudd? For at vi skal kunne henge med, må vi jo stadig opplyses om detaljer som for personene i fortellingen ville være selvsagte. Om sin nye – og allerede suksesserklærte – roman De usynlige sier Roy Jacobsen at den «er en hypermoderne roman litterært sett» (Aftenposten, 16. august), men for meg virker den å være skrevet uten særlig interesse for sjangerens fortellertekniske utfordring. I stedet sveiver Jacobsen til med et romanspråk på metafor-speed.

Ifølge forlagets presseskriv er året 1913. På Barrøy i Nordland møter vi familien som bærer øyas navn. Faren Hans er en sann klippe der ute i havgapet: Han drar på lofotfiske om vinteren, sørger for jord og dyr om sommeren, og han vet att angöra en brygga. Datteren Ingrid, kona Maria og søsteren Barbro (som er «enfoldig») er ikke mindre stødige, særlig førstnevnte lever i fullt monn opp til sitt sellanråske kall.

Romanen er prisverdig fri for strukturerende dramatikk, selv om hendelsene det fortelles om underveis er skjellsettende nok: Hans dør, nye unger kommer til på ukonvensjonelt vis, og Maria får et ublidt møte med datidens behandling av depresjon. For øvrig fiskes, høstes, bygges og leves det. Mer enn noe annet skal De usynlige være et bilde av en for oss forgangen tilværelse. Og derfor er det at måten Jacobsen har valgt å fortelle på blir så altoverskyggende viktig.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse