Annonse
14:32 - 28. februar 2013

En sliten biograf

Edvard Hoem synes etter fire bind biografi nesten å ha gått lei hele Bjørnstjerne Bjørnson.

Ved skrivebordet: Det er avisdebattanten og privatpersonen Bjørnstjerne Bjørnson biografen Edvard Hoem er mest interessert i. Foto: Corbis/NTB Scanpix
Annonse

Etter åtte år har Edvard Hoem kommet i mål med sitt fjerde og siste bind om Bjørnstjerne Bjørnsons liv og tid. Det kan høres lenge og mye ut, men nylig leste jeg The Passage of Power, fjerde bind av Robert A. Caros biografi om Lyndon B. Johnson. Caro startet arbeidet i 1975, første bind kom i 1982 og det femte og siste er ventet om et par år. Førti år vier altså den nå 77 år gamle Caro til LBJ, uten at det later til å tatt fra ham mye entusiasme eller skriveglede.

Hoem virker derimot sliten etter sine åtte år med BB. Kanskje skyldes det alle de intrikate politiske sakene Bjørnson var så opptatt av, og som Hoem dermed har måttet sette seg inn i; kanskje skyldes det at Hoem aldri er blitt virkelig fascinert av sitt «objekt», aldri virkelig produktivt frastøtt og/eller hypnotisert, slik Bjørnsons samtidige ble. Hoem virker så ofte oppgitt over Bjørnson, han stiller seg undrende og litt likegyldig til ham, og lar ham forbli fjern, lett naiv, grundig begravet.

Litt opp og ned går det likevel med entusiasmen. Som ventet livner Hoem til når det gjelder Bjørnsons kamp mot landsmålet, en kamp han innledet med full kraft og usaklighet høsten 1899. Her er Hoem ikke bare god, men også balansert i sin omtale; han prøver å forstå Bjørnsons redsel for at nynorsken skulle fortrenge riksmålet, og han innrømmer at også meningsmotstanderne kunne gå over streken. Sitater fra godt bortgjemte avisartikler hentes frem og siteres med liv og lyst: «Vi ser det bedst, naar vi har Brug for noget over al Maade stygt eller svinsk; da tager vi gjerne ned i Dialekten efter det.»

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse