Annonse

Annonse

15:21 - 10. januar 2013

En kulturell klassereise

Når en litterær biografipris går til tegneserie­versjonen av James Joyces liv, sier det mye om mediets stadig bredere anerkjennelse.

Avvist: James Joyce hadde liten tro på datterens ambisjoner om å bli danser. Bidro farens manglende bifall til hennes mentale sammenbrudd? Illustrasjon: Bryan Talbot

Rett over nyttår ble vinnerne av Costa-prisen kunngjort, og for første gang er en tegneserie valgt ut til den britiske litteraturprisen. Dotter of her Father’s Eyes heter boken, som har fått prisen for beste biografi. Det er en velfortjent heder til ekteparet Mary og Bryan Talbot, som har laget en nydelig bok om forholdet mellom barn og foreldre. Prisen er også en overmoden anerkjennelse av at tegneserier ikke er én sjanger, men et medium med ulike sjangeruttrykk.

Boken parallellforteller to oppvekstskildringer. Fra første halvdel av 1900-tallet fortelles historien om James Joyce og datteren Lucia, som ble psykiatrisk pasient. To generasjoner senere forteller Mary Talbot historien om henne selv og faren, Joyce-eksperten James S. Atherton. Boken har også en nåtidsramme med Mary og ektemannen, som antyder hva som utløste prosjektet.

 

Fedre og døtre. Flere likheter mellom relasjonene antydes, uten at parallellene føles oppkonstruert. Skildringen av Joyces liv og litteratur tar oss inn i tankeverdenen til Marys far og gir en bedre forståelse av ham. Både Joyce og Atherton er oppslukt av skriveprosjektene sine. Døtrene opplever det som avvisning og at de ikke lever opp til fedrenes forventninger. Lucias drøm var å bli danser, og boken mer enn antyder at farens manglende bifall bidro til hennes mentale sammenbrudd. Mary ville også bli ballerina, men valgte selv bøkene og Cambridge. Boken har også et likestillingsperspektiv: Mary identifiserer seg tydelig med de kjønnsutfordringene Lucia møtte som ung kvinne i mellomkrigstiden.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse