15:21 - 10. januar 2013

En kulturell klassereise

Når en litterær biografipris går til tegneserie­versjonen av James Joyces liv, sier det mye om mediets stadig bredere anerkjennelse.

Avvist: James Joyce hadde liten tro på datterens ambisjoner om å bli danser. Bidro farens manglende bifall til hennes mentale sammenbrudd? Illustrasjon: Bryan Talbot

Rett over nyttår ble vinnerne av Costa-prisen kunngjort, og for første gang er en tegneserie valgt ut til den britiske litteraturprisen. Dotter of her Father’s Eyes heter boken, som har fått prisen for beste biografi. Det er en velfortjent heder til ekteparet Mary og Bryan Talbot, som har laget en nydelig bok om forholdet mellom barn og foreldre. Prisen er også en overmoden anerkjennelse av at tegneserier ikke er én sjanger, men et medium med ulike sjangeruttrykk.

Boken parallellforteller to oppvekstskildringer. Fra første halvdel av 1900-tallet fortelles historien om James Joyce og datteren Lucia, som ble psykiatrisk pasient. To generasjoner senere forteller Mary Talbot historien om henne selv og faren, Joyce-eksperten James S. Atherton. Boken har også en nåtidsramme med Mary og ektemannen, som antyder hva som utløste prosjektet.

 

Annonse