Annonse

Annonse

04:43 - 06. september 2013

Drømmetyderen

Lydia Davis lager dikt av svindel-epost, noveller av akademiske ansettelser og filosofi av marihøner. Bookerpris-vinneren er kjent for sitt kjølige vidd, men hevder selv hun aldri kan skrive uten å være følelsesmessig engasjert.

Språkmektig: Lydia Davis oversetter ikke bare Proust og Flaubert fra fransk, hun snakker også tysk, spansk og nederlandsk. Og hun planlegger å ta noen timer i norsk under sitt korte opphold her: «Jeg liker ikke å ikke forstå hva folk rundt meg sier», forklarer Davis. Foto: Ellen Lande Gossner

Søker du i artikler om årets vinner av den internasjonale Booker-prisen, er sannsynligheten stor for at du vil bli forvirret. Lydia Davis er forfatter av verdens korteste noveller, leser du et sted, små filosofiske knuter i skjæringspunktet mellom vitser og haiku. Et annet sted: Lydia Davis skriver psykologiske finsiktede historier om forhold og ekteskap, så nær det selvbiografiske at skillet mellom forfatter og forteller nærmer seg en formalitet. Men: Det som gjør denne forfatteren så vanskelig å oppsummere i få ord, er akkurat det samme som gjør henne så interessant å lese. Åpner man Collected stories, som samler over tyve år av hennes produksjon, kan man aldri vite hva slags fortelling som dukker opp på neste side – likevel har alle tekstene et umiskjennelig preg av å være styrt av den samme bakenforliggende intelligens.

 

Emnet bestemmer. I forbindelse med at hun denne uken gjester både Bergen og Oslo snakket vi med Lydia Davis om å finne poesi på nettet, om å skrive seg inn i andres hode og om boken hun nettopp har gjort ferdig:

Annonse