Annonse
14:55 - 15. mai 2013

Dr. Augustins bekjennelser

I sjarmerende knotete prosa forteller Martin Walser om en eksemplarisk representant for det gamle Europa.

Omfattende forfatterskap: 86 år gamle Walser er nesten komisk produktiv, og har lenge vært den nest mest anerkjente tyske forfatteren i sin generasjon. Foto: Ralf Juergens/Getty/All Over Press
Annonse

«Du tror det som ikke er. Da er det.» Han tenker i mildt tåkete vendinger, herr professor dr. Augustin Feinlein, helten i Martin Walsers kortroman Min andre verden, som kom på tysk i 2010. 86 år gamle Walser er nesten komisk produktiv, og har lenge vært den nest mest anerkjente tyske forfatteren i sin generasjon. Denne gangen introduserer han oss for en aldrende mann. I årevis har Feinlein svart 63 når noen har spurt hvor gammel han er. Idet fortellingen tar til, er Feinlein på vei ut av stillingen som overlege ved et psykiatrisk sykehus. Fritiden tilbringer han med å forske på relikvier. Sykehuset han har ledet holder nemlig til i et gammelt kloster, og dets siste abbed het Eusebius Feinlein.

Den lille romanen om dr. Feinlein snirkler seg av gårde som en tankerekke i hodet på en av de smårare, gamle mennene som beskrives på bokens første sider. En reise til Roma blir viktig. Der oppsøker han basilikaen som bærer navnet hans, og hvor den hellige kirkefarens mor, Monica av Hippo, ligger begravet. Kirkens berømte Caravaggio-maleri sender fantasien på flukt. Dessuten møter han allerede på flyet sørover en herre hvis utseende og opptreden er så forstyrrende at han kommer til å legge igjen sin elskede sommerhatt i hattehyllen.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse