Annonse

Annonse

15:36 - 12. september 2013

Dette er ingen tegneserie

Serietegneren Jason hyller det han liker og som inspirerer ham, i snedig og elegant, men også friksjonsløs kunstbok.

Muntert: Jasons dyrefigurer gir en munter og absurd vri på de kjente personlighetene og verkene han tar for seg i POP!.

På en av de siste sidene i Jasons nye bok står Kaptein Haddock i fullfigur, med karakteristisk pipe og olmt oppsyn. På veggen rett bak henger René Magrittes maleri La trahison des images, i beskjært gjengivelse, med teksten «Ceci n’est pas une pipe». Boken er da heller ingen tegneserie. Med et sekstitalls enkeltstående illustrasjoner er POP! Jasons første kunstbok.

 

Snodig. Møtet mellom surrealisten Magritte og Hergés Tintin-univers er bare én av mange snedige koblinger Jason gjør. Bokomslaget sier mye om retningen i referansene. Forsiden er en pastisj på Edward Hoppers maleri Nighthawks. Baksiden henspiller på b-filmen The Creature of the Black Lagoon, men med Frida Kahlo som en av hovedpersonene. Utvalget synes styrt av det Jason selv liker og som har inspirert ham, med Hitchcock, Bukowski, Bowie og Bergman om hverandre. Det er mye film og tegneserier, men også kunst, musikk og litteratur.

Med tidligere titler som Varulvene i Montpellier, Mitt liv som zombie og Hemingway har Jason alltid vært en særdeles referansedrevet serieskaper. Dels bruker han kjente figurer og klisjeer for å skape en absurd, humoristisk effekt. Viktigere er det at han anvender konvensjoner fra krim, science fiction og skrekk som en slags glasur for sjangeroverskridende relasjonsdrama. Denne kontrasten mellom fortellermåten – med de forventningene referansene skaper – og historien han faktisk forteller, er sentral i mange av Jasons serier. Hans siste tegneseriebok Savnet katt, som for noen uker siden inntok fjerdeplassen på New York Times’ bestselgerliste for tegneserier, er for eksempel fortalt som en film noir med en uglamorøs Humphrey Bogart-klone i hovedrollen, men er et kjærlighetsdrama fra nåtidens Frankrike.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse