Annonse
15:36 - 12. september 2013

Dette er ingen tegneserie

Serietegneren Jason hyller det han liker og som inspirerer ham, i snedig og elegant, men også friksjonsløs kunstbok.

Muntert: Jasons dyrefigurer gir en munter og absurd vri på de kjente personlighetene og verkene han tar for seg i POP!.
Annonse

På en av de siste sidene i Jasons nye bok står Kaptein Haddock i fullfigur, med karakteristisk pipe og olmt oppsyn. På veggen rett bak henger René Magrittes maleri La trahison des images, i beskjært gjengivelse, med teksten «Ceci n’est pas une pipe». Boken er da heller ingen tegneserie. Med et sekstitalls enkeltstående illustrasjoner er POP! Jasons første kunstbok.

 

Snodig. Møtet mellom surrealisten Magritte og Hergés Tintin-univers er bare én av mange snedige koblinger Jason gjør. Bokomslaget sier mye om retningen i referansene. Forsiden er en pastisj på Edward Hoppers maleri Nighthawks. Baksiden henspiller på b-filmen The Creature of the Black Lagoon, men med Frida Kahlo som en av hovedpersonene. Utvalget synes styrt av det Jason selv liker og som har inspirert ham, med Hitchcock, Bukowski, Bowie og Bergman om hverandre. Det er mye film og tegneserier, men også kunst, musikk og litteratur.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse