Annonse
14:56 - 02. mai 2013

Den totale krig

Med sin første sakprosabok har Siddhartha Mukherjee skrevet et forbløffende talentfullt, dypt rystende verk om sykdommen som truer menneskekroppen innenfra.

Ser mennesket: Selv når vi er dypt nede i laboratoriekjellerne og langt inne i de fagfellevurderte artiklene, slipper ikke Mukherjee mennesket av syne, skriver Berhard Ellefsen. Strålebehandling i Moskva. Foto: Science Photo Library/NTB Scanpix
Annonse

«Ars longa, vita brevis» – disse ofte siterte ordene er hentet fra den første av aforismene til Hippokrates, og beskriver hvordan vi må bruke størsteparten av et kort menneskeliv for bare å lære oss noe så avansert som legekunsten – etterpå har vi begrenset tid til å gjøre nytte av lærdommen. Under lesningen av den indisk-amerikanske legen Siddhartha Mukherjees mesterlige og perspektivrike Keiseren over alle sykdommer. Kreftens biografi, går det nytt liv i grekerens forslitte vending: Så mange har tenkt og forsket og på ulike måter tatt opp kampen mot sykdommen grekerne kalte karkinos (fra ordet for krabbe), og de har alltid hatt like dårlig tid. Men kunsten er lang – i denne boken omfattes kreften av en historie på 4500 år. Fremskrittene kommer langsomt, i rykk og napp. Ikke noe enkeltmenneske har fått gleden av virkelig å se sitt eget arbeids frukter.

Historien om kreftmedisinen, onkologien, forteller om paradigmer som erstatter hverandre og behandlingsformer som trekkes ut i det ekstreme før nye oppdagelser gjøres og man begynner på nytt. I nesten to tusen år trodde man – på bakgrunn av den innflytelsesrike legen Galenos’ skrifter om kroppsvæskene – at kreft skyldtes overskudd av sort galle, noe som satte sykdommen i forbindelse med den psykiske konsekvensen av slik ubalanse, melankolien og depresjonen. Denne forestillingen skulle bevare sin metaforiske kraft lenge etter at kroppsvæskene var avløst av en mer empirisk forståelse av kroppens anatomi.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse