Annonse
14:07 - 03. januar 2013

Den filosofiske sirkushest

Hvorfor kårer norske kritikere en polsk dagbok fra 1950-tallet til årets bok?

Hyllet: Witold Gombrowicz har hatt stor innflytelse på norske forfattere, nå også hyllet av kritikerne. Foto: Sophie Bassouls/Sygma/Corbis
Annonse

Da avisene før jul ba sine kritikere anbefale de beste bøkene utgitt i 2012, dukket den opp på mange lister: Ikke bare her i avisen, men også i Aftenposten og Dagbladet, rullet anmelderne ut superlativene for Witold Gombrowicz’ Dagboken 1953-1958 – som sammen med bøker som Nietzsches Ecce Homo, Strindbergs okkulte dagbok, eller Olav H. Hauges notatbøker tilhører det mest fascinerende og stridbare av selvbeskrivende litteratur – nå for første gang foreligger i norsk oversettelse.

Ofte blir det noe bomullsaktig over språket når vi snakker om bøkers eller forfatteres betydning. Går vi påstanden etter i sømmene er det ikke alltid så lett å se hvor de «innflytelsesrike» egentlig har vært rike på innflytelse. I tilfellet Gombrowicz er det usedvanlig enkelt å spore den konkret: en rekke tekster snakker høyt om hvordan den polskfødte forfatteren har påvirket to generasjoner forfattere til å tenke hardt, klart og skarpt om seg selv.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse