Annonse
12:38 - 04. juli 2013

De siste dagers heldige

I mormonenes pragmatiske Jerusalem møter vi profeten som tåler sammenligning med Ralph Waldo Emerson og Walt Whitman.

Amerikansk religion: Blant postkortene til mormonkirken vises deres enorme tempel i Salt Lake City, Utah, grunnlegger av Siste dagers hellige, Joseph Smith, samt misjonærvirksomheten kirken kanskje er mest kjent for.
Annonse

Den brennhete solen virker skarpere da vi går ut av kjøpesenterkinoen i Salt Lake City, Utah. Vi har sett spillefilmen Ephraim’s Rescue og nok en gang blitt presentert for budskapet til «The Church of Jesus Christ of The Latter Day Saints»: Omfavn profeten Joseph Smith og hans åpenbaring om Jesu tilbakekomst på det amerikanske kontinentet, og til gjengjeld skal du få nyte evigheten sammen med familien din, bli helbredet fra sykdom og kjenne Guds tilstedeværelse, ikke bare i avgjørende øyeblikk, men også i de mest hverdagslige situasjoner: Han er med deg enten du går livets korsveier i møte eller vandrer mellom hyllene på Walmart.

Selv om Salt Lake City er noe av en liberal enklave i den dypt republikanske delstaten Utah, er sentrum – Temple Square – dominert av de massive bygningene mormonkirken har reist etter at Smiths etterfølger Brigham Young første gang kom hit i 1847. Kirkens historie besitter enorm kraft for de troende. Men på omvisning i Youngs bolig ser vi knapt et originalt objekt, og tempelplassens Museum of Church History består hovedsakelig av vakre mennesker som i videofilmer beskriver sin omvendelse. Den utrolige fortellingen om byens grunnleggelse og Youngs fascinerende planer for et mormonsk rike fra Utah til California forblir unevnt. I stedet får man en velorkestrert religiøs reklamekampanje.

Bedre da å snakke med Steve Jensen. Den pensjonerte brannmannen av skandinavisk opprinnelse viser oss stolt rundt i det enorme konferansesenteret som blant annet huser auditoriet vi har sett på de NRK-sendte julekonsertene med mormonenes berømte kor. Mellom de 21 000 setene legger han ut om hvordan The Book of Mormon gjenreiste Jesu kirke etter nesten to årtusener med villedning og forstyrrelser. Jensen, som mener flesteparten av hans livs bragder og gleder skyldes Guds kjærlighet til nettopp ham, og antyder at møtet med oss også er iscenesatt av «Our Lord» der oppe, gir den ellers reklameaktige misjoneringen et menneskelig og varmt ansikt.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse